آشپزی

طرز تهیه قلیه ماهی ، غذای خوشمزه جنوبی

تهیه غذا با ماهی می تواند به سلامت شما کمک فراوانی کند. خوردن غذاهای جنوبی به دلیل استفاده از ماهی و سبزیجات مخصوص علاوه بر طعم خوب می تواند برای سلامت شما بسیار مفید باشد. طرز تهیه قلیه ماهی را در پرشین وی بخوانید.

طرز تهیه قلیه ماهی

قلیه ماهی معروف ترین و خوشمزه ترین غذای جنوبی است که در اهواز، خوزستان و سایر مناطق جنوبی کشور بسیار
محبوب است.
خوردن این غذای جنوبی در زمستان احتمالا خیلی می چسبد!

ابتدا روغن را در قابلمه ریخته و پیازها را که
از قبل خلال کرده‌اید تفت دهید.
، تا طلایی رنگ شود.
بعد سبزی‌ها را که قبلاً شسته و خرد کرده‌اید را به آن اضافه کنید و تفت دهید سبزی قلیه ماهی نباید مثل سبزی قورمه سبزی خیلی سرخ شود.
بعد از آنکه سبزی‌ها سرخ شدند- سیر رنده شده یا کوبیده شده را به آن اضافه کرده و به هم
بزنید.
زردچوبه و فلفل هم اضافه کرده و تفت دهید.

طرز تهیه قلیه ماهی

طرز تهیه قلیه ماهی

طرز تهیه قلیه ماهی خوشمزه

سپس ماهی‌ها را که از قبل شسته و نمک زده‌اید به آن اضافه کرده و مقداری تفت دهید تا
رنگ ماهی تغییر کند و از حالت خام بودن در بیاید.
سپس تمر را که از قبل در آب گرم خیس کرده‌اید، بفشارید تا شیره تمر گرفته شود و یک قاشق
آرد به آب تمر اضافه کرده و در آن حل کنید.

سپس آب تمر را از صافی یا پارچه تمیزی عبور دهید تا هسته و ریشه‌های تمر گرفته شود و
آب تمر صاف شده را به قلیه اضافه کنید باید این نکته را فراموش نکنید که در دیگ قلیه را
نباید گذاشت و باید روباز گذاشت تا به مدت ۱۰ دقیقه جوش بخورد بعد از گذشت ۱۰ دقیقه شعله زیر
قابلمه را کم کنید تا قلیه جا بیفتد؛ یعنی روی قلیه یه لعاب سبز رنگی به همراه چربی بگیرد.
غذایتان که آماده شد آن را در ظرف خورشتی ریخته و سرو نمایید.

ترکیب سبزی قلیه ماهی

سبزی قلیه ماهی جنوبی متشکل از گشنیز و شنبلیله است.
در قلیه ماهی شمالی علاوه بر گشنیز و شنبلیله از نوعی سبزی محلی به نام چوچاق نیز استفاده می‌شود.

نسبت سبزی در طرز تهیه قلیه ماهی

نسبت گشنیز و شنبلیله در سبزی قلیه ماهی، ۴ به ۱ است یعنی ۱ کیلوگرم سبزی باید شامل ۸۰۰ گرم گشنیز و ۲۰۰ گرم شنبلیله باشد. توجه به این نکته ضروری است که بیشتر بودن میزان شنبلیله در سبزی قلیه ماهی، باعث تلخ شدن غذا می‌شود.

طرز تهیه قلیه ماهی سبزی چوچاق مورد استفاده در این غذا، حدود ۳ قاشق غذاخوری چوچاق تازه به ازای ۱ کیلوگرم سبزی قلیه ماهی است. از آنجا که سبزی خشک عطر قوی تری دارد، در صورت استفاده از چوچاق خشک، مقدار آن را باید به یک سوم تقلیل داد، یعنی به ازای ۱ کیلوگرم سبزی قلیه ماهی باید از ۱ قاشق غذاخوری سبزی چوچاق خشک استفاده شود.

ترکیب و نسبت ۱ کیلوگرم سبزی قلیه ماهی

گشنیز ۸۰۰ گرم

شنبلیله ۲۰۰ گرم

چوچاق تازه (خشک) ۳ قاشق غذاخوری (۱ قاشق غذاخوری)

سبزی قلیه ماهی چیست؟

۱. گشنیز: نوعی گیاه بومی جنوب غرب آسیا و شمال آفریقا است. این گیاه در ایران بیشتر در استان همدان کاشت و برداشت می‌شود و ارتفاع آن گاهی به نیم متر هم می‌رسد. قسمت‌های خوردنی گشنیز که بیشتر در تهیه غذا‌ها به کار می‌رود، ساقه و برگ آن است. البته در برخی کشور‌ها از تخم آن نیز به عنوان ادویه‌ای با عطر قوی در تهیه شیرینی‌ها و غذا‌ها استفاده می‌شود. مهم‌ترین خواص گشنیز شامل موارد زیر می‌شود:

طرز تهیه قلیه ماهی

طرز تهیه قلیه ماهی

۲. شنبلیله:

طرز تهیه قلیه ماهی نوعی گیاه بومی ایران و از خانواده‌ی باقلائیان به طول ۱۰ تا ۵۰ سانتی‌متر است که قابلیت همزیستی با باکتری‌های تثبیت کننده ازت را دارد و قسمت اعظم نیتروژن مورد استفاده خود را تولید می‌کند. این گیاه در بیشتر مناطق ایران کاشته شده و از برگ آن در تهیه غذا استفاده می‌شود. عطر و بوی مطبوع بسیاری از غذا‌ها مانند قورمه سبزی و قلیه ماهی مربوط به همین سبزی است. از خواص مهم شنبلیله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

۳. سبزی چوچاق:

نوعی گیاه محلی شمال ایران و از تیره چتریان است که در مناطق جلگه‌ای رامسر تا ارتفاعات میانی البرز می‌روید. یکی از موارد استفاده چوقاق در تهیه خوراک‌هایی همچون گمج کباب گیلانی، زیتون پرورده شمالی، ترشی بادمجان و قلیه ماهی شمالی است. شمالی‌ها معمولا برگ گیاه چوچاق را خشک کرده و از آن به عنوان چاشنی غذا استفاده می‌کنند. این سبزی دارای طبیعت گرم و عطر و بوی قوی بوده و به عنوان اسانس کاربرد دارد.

روزنامه ایران ـ ستاره

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *